uasol.com
Додати статтю | Реєстрація
Інтернет і сервіси
Авто і Мото
Бізнес і фінанси
Будівництво та ремонт
Будинок, сім'я
Все про меблі
Дієти, ваша фігура
Діти і батьки
Закон і Право
Захоплення і хобі
Зв'язок
Комп'ютери
Краса, мода, імідж
Кулінария
Культура та мистецтво
Лекції, посібники
Люди, суспільство
Медицина і здоров'я
Наука і освіта
Політика
Промисловість
Реферати
    Історія
    Географія
    Державне право
    Економіка
    Комп'ютери
    Конституційне право
    Медицина
    Природознавство
    Російська література
    Українська література
    Хімія
    Юридичні науки
Робота, працевлаштування
Спорт
Товари і послуги
Туризм і подорожі
Чоловік + Жінка
  Морські свинки. Утримання і догляд.  
  Створення рінгтонов 
  Ліки для лікування кандидозу (молочниці)  
  ПЕРШІ ОЗНАКИ ВАГІТНОСТІ 
  Материк Євразія 
  Черепахи: утримання та догляд 
  ПОВНА ТАБЛИЦЯ КАЛОРІЙНОСТІ ПРОДУКТІВ  
  ОРХІДЕЯ В БУДИНКУ - ДОГЛЯД 
  Що це таке вегето-судинна дистонія? 
  Як скласти бізнес-план 
Каталог україномовних статей - uasol.com
 укр
 eng
 рус
ШУКАТИ!
Запам'ятати сторінку | Зробити стартовою | Поділитися з товарищем
Страус
Страус
Африканський страус (лат. Struthio camelus) — безкілевий птах, що не літає, єдиний представник сімейства страусиних (Struthinodae).
   
    Його наукова назва в перекладі з грецького означає «горобець-верблюд».


Африканський страус — найбільша з сучасних його зростання досягає 270 см; важить він до 175 кг «Дуже важливий птах» — страус має щільну статуру, довгу шию і невелику голову сплощення. Дзьоб прямої, плоский, з роговим «кігтем» на надклюв`є, досить м'який. Очі великі — найбільші серед наземних тварин, з густими віями на верхньому столітті. Ротова щілина доходить до очей.
   
    Страуси — птахи, що не літають. Для них характерна повна відсутність і слаборозвинена грудна мускулатура; скелет не пневматичен, за винятком стегнових кісток. Крила у страусів недорозвинені; два пальці на них закінчуються кігтями, або шпорами. Задні кінцівки довгі і сильні, всього з двома пальцями. Одін з пальців закінчується подібністю рогового — на нього птах спирається при бігу. Страус при бігу здатний розвивати швидкість 60—70 км/ч.
   
    Оперення у страуса рихле і кучеряве. Пір'я росте по всьому тілу більш-менш рівномірно, так що і птерилії відсутні. Будова пера примітивна: борідки майже не зчеплені один з одним, тому щільних пластинок-опахал перо не утворюється. Не оперені голова, шия і стегна. На грудях також є гола ділянка шкіри, грудна мозоль, на яку страус спирається, коли лягає. Колір оперення у дорослого самця чорний, а пір'я хвоста і крил біле. Самка страуса дрібніше за самця і забарвлена одноманітно — в сірувато-бурі тони; пір'я крил і хвоста — брудно-білі.
   
    Страус утворює декілька підвидів, які розрізняються розмірами, кольором шкіри на шиї, деякими рисами біології — числом яєць в кладці, наявністю в гнізді підстилки, будовою шкаралупи яйця.
   
   Розповсюдження і підвиди
   
   Зона проживання страусів охоплює сухі безлісі простори Африки і Близького Сходу, включаючи Ірак (Месопотамію), Іран (Персію) і Аравію. Проте із-за інтенсивного полювання їх популяція сильно скоротилася. Близькосхідний підвид, S. с. syriacus, вважається за зниклий з 1966 р. Ще раніше, в плейстоцені і пліоцені, різні види страусів були поширені в Передній Азії, на півдні Східної Европи, в Центральній Азії і в Індії.
   
   Існують два базові типи африканського страуса: страуси Східної Африки з червоними шиями і ногами, і два підвиди з синювато-сірими шиями і ногами. Підвид S. с. molybdophanes, що водиться в Ефіопії, північній Кенії і Сомалі, іноді виділяють в окремий вигляд — страус Сомалі. Інший підвид страусів з сірими шиями (S. с. australis) мешкає в південно-західній Африці, де його ареал украй мозаїчний. У підвиду S. с. massaicus, або масайских страусів, під час шлюбного сезону шия і ноги забарвлені в яскраво-червоний колір. Виділяють ще один підвид — S. с. camelus в Північній Африці. Його природний ареал тягнеться від Ефіопії і Кенії ка Сенегалу, а на півночі — до східної Мавританії і південного Марокко.
   
   Страуси з червоними шиями, що водяться в південній Африці, наприклад, в національному парку Крюгера (ЮАР), є привізними особинами.
   
   Спосіб життя і живлення
   
    Страус мешкає у відкритих саванах і напівпустелях, північніше і на південь від зони екваторіальних лісів. Поза шлюбним сезоном страуси зазвичай тримаються невеликими зграями або сім'ями. Сім'я складається з дорослого самця, чотирьох—п`яти самок і пташенят. Нерідко страуси пасуться разом з табунами зебр і антилоп, і разом з ними здійснюють довгі переселення по африканських рівнинах. Завдяки своєму зростанню і прекрасному зору, страуси перші помічають небезпеку. У разі небезпеки вони кидаються у втечу, розвиваючи швидкість до 60—70 км/ч і роблячи кроки в 3,5—4 м шириною, і при необхідності крутого міняють напрям бігу, не знижуючи швидкості. Молоді страуси вже в місячному віці можуть бігати з швидкістю до 50 км/ч.
   
    Звичайною їжею страусів є рослини — втечі, квіти, насіння, плоди, але при нагоді вони поїдають і дрібних тварин — комах (сарану), рептилій, гризунів і залишки від трапез хижаків. У неволі страусові потрібно близько 3,5 кг їжі в день. Оскільки у страусів немає зубів, для подрібнення їжі в шлунку вони ковтають дрібні камінчики, а часто і все, що їм попадається: цвяхи, шматки дерева, залоза, пластмаси і так далі Страуси можуть тривалий час обходитися без води, отримуючи вологу з поїдаємих рослин, проте при нагоді охоче п'ють і люблять купатися.
   
    Яйця страусів, залишені без нагляду дорослих птахів, часто стають здобиччю хижаків (шакалів, гієн), а також птиць-падальників. Стерв'ятники, наприклад, беруть камінь в дзьоб і кидають його на яйце до тих пір, поки воно не розіб'ється. Іноді пташенят ловлять леви. Проте дорослі страуси небезпечні навіть для крупних хижаків — одного удару їх сильної ноги, озброєної твердим кігтем, достатньо, щоб серйозно ранити або убити лева. Відомі випадки, коли самці, захищаючи свою територію, нападали на людей.
   
    Легенда, що наляканий страус ховає голову в пісок, ймовірно, походить від того факту, що самка страуса, що сидить на гнізді, у разі небезпеки розпластує по землі шию і голову, прагнучи стати непомітною на тлі навколишньої савани. Так само страуси поступають побачивши хижаків. Якщо до такого птаха, що зачаївся, наблизитися, вона миттєво схоплюється і тікає.
   
   Господарське значення
   
    Красиве махове і рульове пір'я страусів відвіку мало попит — з них робили опахала, віяла і плюмажі головних уборів. Міцна шкаралупа страусиних яєць використовувалася африканськими племенами, як судини для води, а в Европе з цих яєць робили красиві кубки.
   
    Із-за пір'я, яке йшло на прикрасу дамських капелюхів і на віяла, страусів майже винищили на початку XVIII—XIX вв. Якби в середині XIX ст. страусів не почали розводити на фермах, то вони до теперішнього часу, можливо, були б вже повністю винищені, як був винищений близькосхідний підвид страуса. Зараз страусів розводять більш ніж в 50 країнах світу (включаючи країни з холодним кліматом, наприклад, Швецію), проте більшість їх ферм як і раніше зосереджена в Південній Африці.
   
    В даний час страусів розводять переважно ради дорогої шкіри і м'яса. М'ясо страусів нагадує пісну яловичину — воно нежирне і містить мало холестерину. Додатковими продуктами є яйця і пір'я.
   
    Велика частина гербів Польщі має в нашоломку страусине пір'я. Герб Австралії вдає із себе щит, підтримуваний кенгуру і страусом ему — тваринами, які мешкають тільки в цій країні.
   
   Розмноження
   
    Страус — полігамний птах. Найчастіше страусів можна зустріти групами по 3—5 птахів — одного самця і декілька самок. Тільки у внегнездовий час страуси іноді збираються зграями до 20—30 птахів, а статевонезрілі птахи на півдні Африки — і до 50—100 особин. Самці страусів під час шлюбного сезону займають територію від 2 до 15 км2, проганяючи конкурентів.
   
    Коли приходить час розмноження, самці страусів своєрідно токують, привертаючи самок. Самець опускається на коліна, ритмічно б'є крилами, закидає голову назад і треться потилицею об власну спину. Шия і ноги у самця в цей період набувають яскравого забарвлення. Змагавшись за самок, самці видають шипіння і ін. звуки. Можуть сурмити: для цього вони набирають повний зоб повітря і з силою проштовхують його через стравохід, — при цьому лунає подібність глухого реву.
   
    Домінантний самець покриває всіх самок в гаремі, але пару утворює тільки з домінантною самкою і разом з нею висиджує пташенят. Яйця всі самки відкладають в загальну гніздову ямку, яку самець вишкрібає в землі або в піску. Її глибина всього 30—60 див. Яйца страусів — найбільші на пташиному світі, хоча щодо розмірів самого птаха вони невеликі: довжина яйця — 15—21 см, вага — від 1,5 до 2 кг (це приблизно 25—36 курячих яєць). Шкаралупа страусиних яєць дуже товста — 0,6 см, її колір зазвичай солом'яно-жовтий, рідше темніший або біліший. У Північній Африці загальна кладка зазвичай складається з 15—20 яєць, на півдні материка — з 30, в Східній Африці число яєць доходить до 50—60. Самки відкладають яйця, мабуть, раз на 2 дні.
   
    Яйця вдень поперемінно насиджують самки (із-за їх протекційного забарвлення, що зливається з ландшафтом), вночі — самець. Нерідко вдень яйця залишаються без нагляду і обігріваються променями сонця. Насиджування триває 35—45 днів. Проте, часто багато яєць, а іноді і все, гинуть із-за недосидження. Міцну шкаралупу страусиного яйця пташеня зламує близько години, іноді і більше.Яйце страуса в 24 рази більше курячого.
   
    Тільки но, вилупився страусьонок він важить близько 1,2 кг, а до чотирьох місяців досягає 18—19 кг Пташенята наступного дня після вилуплення залишають гніздо і подорожують разом з отцем у пошуках їжі. Протягом перших 2 місяців життя пташенята покриті бурими жорсткими щетинами, потім одягаються в наряд, схожий по забарвленню з нарядом самки. Справжнє пір'я з'являється на другому місяці, а чорне пір'я у самців — тільки на другому році життя. Здібними до розмноження страуси стають в 2—4 роки. Живуть страуси до 30—40 років.

Автор: Liza | Відгуки: 0 | Перегляди: 6075 | 02/08/2010 Реферати - Природознавство

Ссылка на статью:


Коментарій
    BrettTum06:17 31-07-2017    
wh0cd600527 <a href=http://ashwagandha.reisen/>ashwagandha</a> <a href=http://suprax.world/>suprax gonorrhea</a> <a href=http://copegus.reisen/>copegus</a> <a href=http://flovent.world/>flovent for bronchitis</a> <a href=http://hairlosscream.world/>gener
    BrettTum01:38 14-06-2017    
wh0cd3199216 <a href=http://suhagra2010.gdn/>buy suhagra</a> <a href=http://buyavana20.top/>avana</a> <a href=http://buytoradol2010.top/>toradol cost</a> <a href=http://avana10.gdn/>buy avana</a> <a href=http://buyprednisone11.gdn/>prednisone</a> <a href

Оставить комментарий
Ваше имя:
Комментарий:
Введите текст, изображенный на картинке:
 
 укр  |  рус  |  eng 
20.11.2017 12:07

Гелетей відповів Саакашвілі: Депортація злочинців – не справа УДО

"Депортація або екстрадиція злочинців, кримінальних авторитетів або осіб, які становлять загрозу для національної безпеки України, не належить ні до меж компетенції Управління державної охорони України, ні до моїх повноважень, як його начальника", – заявив він.
20.11.2017 11:55

Троє бійців АТО загинули в неділю через пічку

За попередньою інформацією, подія сталась у результаті необережного поводження з пічним обладнанням в одній із в/ч, яка виконує бойові завдання на Донецькому напрямку.
20.11.2017 10:51

ГПУ втратила право починати розслідування

Прокуратура мала право розслідувати злочини, підслідні Державному бюро розслідувань, не довше 5 років від дня набрання чинності нового УПК (19 листопада).
20.11.2017 09:00

Хроніка 20 листопада. "Хі-хі" Тимошенко з Путіним, і очікування в ЄС провалу Угоди

Кучма заявляє про неприпустимість революції, Жванія виходить з "Нашої України", Тимошенко посміялася з жартів Путіна над Ющенком та Саакашвілі, політики ЄС очікують з боку Януковича зриву підписання Угоди про асоціацію...
20.11.2017 01:29

РФ спровокувала гуманітарну катастрофу на Донбасі - Клімкін

Через дії Росії на Донбасі виникли гуманітарна та екологічна катастрофи.
20.11.2017 00:30

Президент Зімбабве Мугабе не подав у відставку

Президент Зімбабве Роберт Мугабе не виправдав очікувань, не оголосивши про відставку в зверненні до народу.
19.11.2017 23:48

Аваков: У НФ уже готовий проект зміни Конституції

У партії "Народний фронт" є готовий проект конституційної реформи, за яким "усувається дуалізм влади".
19.11.2017 22:16

Президент Зімбабве Мугабе подає у відставку - AP

Президент Зімбабве Роберт Мугабе йде у відставку після майже чотирьох десятиліть при владі.
Усі новини